Suomen ja Yhdysvaltain kahdenkeskinen DCA-sopimus ei ole Suomelle pakollinen, sanoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo KU:lle. Sopimuksen virkamieskäsittely päättyi tällä viikolla, ja seuraavaksi vuorossa on poliittisen puolen vuoro käsitellä sotilaallista yhteistyötä koskevaa sopimusta.
Sopimuksen sisällöstä ei ole julkisuuteen kerrottu juuri mitään. Se tiedetään, että sopimus mahdollistaa Yhdysvalloille sotilaallisen materiaalin säilyttämisen Suomessa. Samoin Yhdysvallat saa käyttöönsä joitakin alueita Suomessa. Samoin Yhdysvaltain sotilaiden rikosoikeudellista suojaa käsitellään sopimuksessa.
– Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä muodostaa kantansa sopimukseen, kunhan sen koko sisältö on tiedossa, Saramo tiivistää.
Yhdysvalloilla on vastaava sopimus Pohjoismaista Norjan kanssa. Suomen lisäksi Yhdysvallat neuvottelee siitä Ruotsin ja Norjan kanssa. Käytännössä kyse on Suomen Nato-jäsenyyttä syventävä sopimus.
– Joka tapauksessa me tulemme luopumaan osasta meidän suvereniteettia yhdysvaltalaisten ihmisten osalta, joita täällä on, Saramo muotoili keskiviikkona Helsingin Sanomain haastattelussa.
Suomessa DCA-sopimuksesta on poliittisella tasolla käyty melko vähän keskustelua. HS:n tiistaina julkaisemassa jutussa kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman sanoi sopimuksen olevan Suomelle todella tärkeä.
– Olen pyrkinyt tekemään kaikkeni, että sopimus olisi enemmän hyvä kuin huono – moni puolue kun näyttää hyväksyvän sopimuksen millaisena hyvänsä, Saramo päättää KU:lle.
Lopullisesti sopimuksen hyväksymisestä päättää eduskunta. Ennen sitä eteen tulee vielä perustuslakivaliokunnan käsittely, jossa päätetään vaatiiko sopimus kahden kolmasosan enemmistön. Kahden kolmasosan enemmistöä vaaditaan, kun kyse on Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävästä toimivallan siirrosta.